Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Van Eccelpoel : Oude Griekse munten in de wijnkelder

Van donderdag 7 tot zaterdag 9 april kan je in de wijnkelder Van Eccelpoel, Lierseweg 20, gaan kijken naar een kleine tentoonstelling over de Hellenistische muntslag. Numismatica presenteert een unieke verzameling.


Rudy Dillen voorzitter van de Herentalse Numismatica-club : 'In 334 voor C. zette Alexander de Grote, één van de grootste veldheren uit de antieke geschiedenis, zich op kop van een goed getraind Grieks leger om de Perzen te gaan verslaan.

In amper 11 jaar veroverde hij met zijn soldaten het grootste deel van de toen bekende wereld. Hij versloeg de Perzische koning Darius III en voerde zijn legers tot aan de Indus alvorens rechtsomkeer te maken. Zijn dood in 323 vC., hij was toen 33 jaar oud, was de start van de oorlog tussen de Diadochen.

Zijn generaals betwistten elkaar de opvolging en verdeelden het rijk in een onderlinge strijd. In deze tijd, die bekend staat als de Hellenistische periode, ontstonden een reeks dynastieën en koninkrijken met elk een eigen muntreeks.

‘Alexanders Erfenis’ toont een mooi overzicht van deze Hellenistische muntslag die een prachtige reeks portretten heeft voortgebracht.


De tentoonstelling loopt van donderdag 7 tot  zaterdag 9 april in de wijnkelder  Van Eccelpoel, Lierseweg 20, Herentals, elke dag van 10-12.30 uur en 13.30-18 uur. 

Een stukje wereldgeschiedenis dichtbij,  gecombineerd met een heerlijk zuiders wijntje.

Deel dit artikel